Kozijnen inmeten
Meet altijd eerst zelf via onderstaande handleiding de kozijn maten op dan kunnen we eerst een offerte maken om zo te kijken of je tevreden bent met de prijs! Wij komen altijd (als dat gewenst is natuurlijk) nameten!
Wanneer we een kozijn inmeten, meten we de buitenwerkse maat van het kozijn op. Dit doe je door aan de buitenzijde van de gevel het kozijn horizontaal en verticaal in te meten. Het is belangrijk dat je heel secuur te werk gaat. Een goed ingemeten kozijn scheelt je een hoop werk tijdens het plaatsen. Bij het inmeten van kozijnen praten wij bij voorkeur over millimeters. Zo kun je het gemakkelijkste en nauwkeurig de gewenste maat beschrijven (1 meter = 100cm = 1000mm). En nogmaals wij komen na akkoord offerte altijd de kozijnen nameten om zo fouten te voorkomen!
Horizontaal kozijnen inmeten
Meet het kozijn horizontaal gezien minimaal op drie verschillende punten. Bij een groot kozijn kan je gerust de maat op meer plekken opnemen. Beter teveel dan te weinig. Zorg er voor dat je je meetgereedschap goed horizontaal/waterpas houdt om een zo secuur mogelijke maat op te nemen. De kleinst gemeten maat wordt de maat die je gaat aanhouden voor het bepalen van de horizontale maat van je kozijn. Zodra je de kleinst gemeten maat weet, trek je hier 10mm (1cm) vanaf. Dit komt neer op 5mm (0,5cm) per kant. Deze speling heb je nodig om het kozijn te kunnen plaatsen en daarnaast heeft het kozijn de ruimte nodig om te kunnen werken. Bijna alle materialen zetten uit of krimpen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Speling rondom het kozijn kun je opvangen met compriband. Dit is een soort flexibele zwarte schuimband die zorgt voor een luchtdichte afdichting rondom het kozijn.
Verticaal kozijnen inmeten
Het verticaal inmeten van een kozijn werkt in principe hetzelfde als het horizontaal inmeten. Meet minimaal op drie plekken, maar bij grote kozijnen mag je gerust op meerdere plakken meten. Zorg ervoor dat je het meetgereedschap goed recht naar onder houdt (te lood) voor een zo secuur mogelijk resultaat. Als er geen raamdorpel aanwezig is hou je detzelfde marge aan als bij het horizontaal inmeten. Namelijk 10mm (1cm) van de kleinste maat aftrekken.
Als er wel een raamdorpel aanwezig is, zul je daar je marge op aan moeten passen. Aangezien een raamdorpel schuin loopt, heeft het kozijn meer speling nodig dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze dorpel schuin omhoog loopt en ongezien dus meer ruimte in beslag neemt dan je misschien zou denken.
De veiligste manier is om het huidige/oude kozijn vanaf de muur tot en met de onderdorpel te meten en hier dan in totaal 5mm (0,5cm) af te trekken. Meet ook hier weer op minimaal drie verschillende plekken.
Een andere manier is om te meten vanaf de muur tot aan de raamdorpel. Je haalt vervolgens 20mm (2cm) van de kleinste maat af. Afhankelijk van de schuinte van de raamdorpel, zit aan deze methode een iets groter risico.